Ideálny čas na nákup auta pre radosť

Každá kríza so sebou prináša aj nejaké pozitíva. Pri športových a investičných autách sa s krízou spája nižší záujem zo strany kupujúcich a prevláda ponuka nad dopytom

Bratislava 19. júna 2020 – Epidémia nového typu koronavírusu zasiahla snáď všetky odvetvia ľudskej činnosti. Taktiež automobilový sektor. Pre potenciálnych záujemcov, o zaujímavé a netradičné automobily sa však naskytá príležitosť, ako si zaobstarať zaujímavý kúsok do garáže. Ceny športových áut, kabrioletov a veteránov začne ovplyvňovať rastúca ponuka áut, ktorých sa majitelia budú snažiť zbaviť, aby získali voľné finančné prostriedky, čo začne tlačiť na ich cenu. Analýzu trhu prinášame pri príležitosti Medzinárodného dňa otcov, ktorý tento rok bude už túto nedeľu 21.6.2020.

Asi každý malý chlapec sníva o tom, ako bude raz jazdiť v krásnom športovom aute, ktoré má v detskej izbe na plagáte, a užívať si každú chvíľu za jeho volantom. Muži všeobecne zostávajú práve tými chlapcami, len v časom sa mení cena ich hračiek. Finančná nezávislosť im jedného dňa umožní, aby si svoje detské sny splnili. Podľa mňa práve teraz prichádza ideálna doba, kedy takýto nákup realizovať. Mnoho majiteľov sa v obavách o budúcnosť bude zbavovať svojich  áut na hranie. Tým sa rozšíri ich ponuka na trhu (bude z čoho vyberať) a v neposlednej rade to ovplyvní ich aktuálnu obstarávaciu hodnotu, ktorá sa bude v budúcnosti zvyšovať,“ hovorí prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO Petr Vaněček.

Škodovky vládnu aj medzi veteránmi

V ponuke Mototechny Classic, ktorá sa špecializuje práve na historické a investičné vozidlá a pôsobí v Českej republike, sa v poslednej dobe objavilo niekoľko zaujímavých modelov, ktoré si aj v dobe pandémie našli svojich nových majiteľov. Napríklad v máji opustil showroom Chevrolet Corvette z roku 1978, BMW 320i z roku 1989 alebo niekoľko Škodoviek z predrevolučnej éry, ktoré sú v posledných rokoch medzi zberateľmi v popredí záujmu. „Škodovky, ale aj ostatné autá z bývalého východného bloku sú medzi zákazníkmi Classicu prakticky najžiadanejšou komoditou. Hlavne kvôli prijateľným cenám, ktoré umožňujú ich zaobstaranie aj menej solventným fanúšikom automobilizmu,“ doplňuje Vaněček. Nie vždy si však môžeme zaobstarať starú Škodovku za „pár výplat“.

Len hŕstka historických modelov mladoboleslavskej značky budí medzi milovníkmi veteránov naozajstné emócie. Jedným z nich je kabriolet Škoda Felícia, ktorého ceny už dnes atakujú miliónovú hranicu a druhým je unikátna dvojdverová Škoda 1000/1100 MBX. Jedna taká je práve teraz v ponuke v českej Mototechne Classic. Vozidlo z roku 1967 doteraz najazdilo niečo málo cez 80 tisíc kilometrov, prešlo dôkladnou renováciou a jeho cena je 66 666€. Nie je to málo, ale s vedomím, že z pôvodne vyrobených 2.517 kusov modelov MBX ich do dnešného dňa ostalo na svete okolo 50, tak nový majiteľ získa naozaj zaujímavý kúsok automobilovej histórie.

Momentálne je online 0 odborníkov. Volajte denne 8:00 - 21:00 Zavolajte mi