Neničte si zbytočne svoje vozidlo šoférskymi zlozvykmi

Pozor na chyby pri šoférovaní, ktoré nás v konečnom dôsledku môžu vyjsť poriadne draho. Pozná to asi každý, myslíme si, že niečo robíme správne, alebo ani vôbec nepremýšľame nad tým, ako by to malo byť. A tak dennodenne opakujeme pri šoférovaní v dobrej viere či nevedomky tie isté chyby. Noha odložená na spojke, neutrál pri jazde z kopca či zaradená rýchlosť pri státí na križovatke, tým všetkým si môžu šoféri obrazne povedané „privyrobiť“.

Zlozvykov pri šoférovaní je neúrekom, pričom každý z nich má rozdielny dopad na peňaženku vodičov či následnú možnosť výhodne auto v budúcnosti predať. Prinášame prehľad niektorých nešvárov či nevhodného správania sa k vozidlu, ktorých sa často motoristi dopúšťajú.

Spojka

Veľa vodičov pravidelne trápi práve túto časť auta. Či už si dávajú nohu na spojkový pedál miesto toho, aby si ju opreli vedľa, alebo ju zbytočne stláčajú. „Stáť na červenú alebo ísť celú dobu v kolóne so stlačenou spojkou namiesto toho, aby vyradili na neutrál, je spoľahlivou cestou ako spojke skrátiť život. Spojka je rozpojená a jej ložisko tým trpí. Rada je jednoduchá, keď s autom vodič stojí alebo spomaľuje do úplného zastavenia, mal by vždy zaradiť neutrál,“ odporúča prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO Petr Vaněček. Ďalším prehreškom je používanie zaradenej jednotky len tak, aby sa vozidlo nepohlo, keď vodič chce stáť v kopci. Prekĺzavajúca spojka sa prehrieva a extrémne opotrebúva.

Neutrál pri jazde z kopca

Častým prehreškom vodičov, ktorý je zväčša podnietený snahou ušetriť, je vyradenie rýchlosti na neutrál pri jazde z kopca a používanie brzdy. Takto si však motorista nielenže veľmi rýchlo opotrebuje brzdové doštičky, ale môže seba a celú posádku aj ohroziť na živote. V prípade dlhého klesania totiž hrozí, že brzdy „uvarí“ a už nedobrzdí. Pri dlhom státí na brzdách bez oddychu sa dokonca môžu skrútiť brzdové kotúče. Vyradením rýchlosti vodič neušetrí takmer žiadne palivo. Pri jazde z kopca je teda lepšie podradiť a brzdiť motorom.

Rýchly rozjazd v zime

V zimnom období si motoristi ničia vozidlá rýchlym rozjazdom bez zahriatia. Premrznutý motor, prevodovka, ale napríklad i časti podvozku sa zahrievajú pomalšie a sú citlivejšie na zaobchádzanie. Vhodné je vyraziť pomalším tempom a nevytáčať pri tom motor do vyšších otáčok. Týmto spôsobom sa všetky komponenty (nielen motor, ale i prevodovka, diferenciál, tlmiče, atď.) pomaly súčasne zahrievajú a vozidlo je tak po 10-20 minútach jazdy pripravené na plné nasadenie.

Parkovacia brzda

Vodiči sa hlavne pri parkovaní v zimných mesiacoch boja, že im zatuhne ručná brzda, to však už pri dnešných vozidlách neplatí. Pri státí na rovine stačí zaradená jednotka alebo spiatočka. Parkovaciu brzdu by však mali vodiči zatiahnuť vždy, keď auto odstavia v kopci. „V motoroch sú často používané pre pohon rozvodov reťaze. Ak nie je zatiahnutá parkovacia brzda je reťaz rozvodov vystavená vyššej námahe. Reťaz sa tak môže predčasne vyťahať,“ vysvetľuje Vaněček.

Parkovaciu brzdu taktiež nie je dobré ťahať tzv. cez zuby, teda bez používania tlačidla pre uvoľnenie brzdy aj keď ju vodič zaťahuje. Nejedná sa síce o veľký prehrešok, ale prečo si auto zbytočne ničiť.

Zlatá karta_logo AAA Sieť autocentier jazdených vozidiel AAA AUTO pôsobí na trhu už 27 rokov. Zahŕňa viac 46 pobočiek v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku a v Maďarsku. Je súčasťou skupiny AURES Holdings, ktorú vlastní britsko-poľský investičný fond Abris Capital Partners, na Slovnesku prevádzkuje pobočky spoločnosť Autocentrum AAA AUTO. Za dobu svojej existencie skupina obslúžila už vyše 2,2 mil. zákazníkov a ročne predá zhruba 80 000 vozidiel. Je tak najväčším predajcom jazdených automobilov v strednej a východnej Európe. Ponúka tiež zánovné vozidlá pod obnovenou značkou Mototechna. Verejnosť zvolila spoločnosť najlepším predajcom ojazdených automobilov v ankete Autobazár roka 2016, v roku 2017 sa stala držiteľom prestížneho ocenenia Superbrands..

Momentálne je online 0 odborníkov. Volajte denne 8:00 - 21:00 Zavolajte mi