Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé

Či vám sedia nové šaty alebo sako, zistíte  okamžite v skúšobnej kabínke. Ak sa chystáte zaobstarať si nové vozidlo, mali by ste naopak v jeho kabíne stráviť čo najviac času. „Aj keď sú zákazníci nadšení značkou, výhodnou cenou alebo vzhľadom nového vozidla, odporúčame im, aby sa s výberom jazdenky v žiadnom prípade neunáhlili. Vybrané vozidlo, alebo ešte radšej hneď niekoľko vozidiel, by si mali čo najstarostlivejšie vyskúšať. Podceňovať preverenie úžitkových vlastnostní vybraného vozidla v praxi sa rozhodne nevypláca,“ upozorňuje generálna riaditeľka medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

Najväčší predajca ojazdených vozidiel v strednej Európe zákazníkom ponúka vo všetkých svojich pobočkách možnosť takmer neobmedzených testovacích jázd. „Snažíme sa zákazníkom pri výbere podať skutočne účinnú pomocnú ruku. Môžu si vybrať trasu, dobu jazdy aj vzdialenosť, v ničom ich neobmedzujeme, naopak im odporúčame, aby jazda bola dostatočne dlhá a zvládli pri nej vystriedať rôzne komunikácie a čo najviac rôznorodých jazdných situácií,“ hovorí Karolína Topolová. „Emócie pri tom musia ísť bokom. Pokiaľ sa dostatočne nepresvedčia, že im sedí ergonómia, vybavenie vozidla alebo celkové pohodlie pri jazde, nemali by ohľadne nového vozidla prijímať žiadne konečné rozhodnutia.“, dodáva Topolová.

Aj keď ste si úplne istí zvoleným typom karosérie, počtom dverí, farbou, motorizáciou a ďalšími technickými charakteristikami, majte na pamäti, že najdôležitejší je subjektívny pocit z jazdy. Auto, ktoré sa vám veľmi páči, sa vám totiž nemusí vôbec dobre šoférovať. „Pocit pri sedení, veľkosť vnútorného aj úložného priestoru, dosah rôznych ovládacích prvkov, dostatočná úroveň bezpečnosti a v neposlednom rade celkové pohodlie pri jazde – to všetko sa dá preveriť iba pri dostatočne dlhej skúšobnej jazde. Okrem toho pri nej predajca môže záujemcovi odpovedať na všetky otázky ohľadne technických parametrov, aby na vybrané vozidlo mohol získať skutočne komplexný pohľad,“ pokračuje Karolína Topolová.

Testovacie jazdy s vozidlami rôznych značiek odporúča Karolína Topolová skôr konzervatívnym vodičom, ktorí napríklad nikdy neuvažovali o zmene. Vo výsledku by mohli byť prekvapení, že im napríklad mäkší alebo naopak tvrdší podvozok modelu inej značky nakoniec vyhovuje viac. „A najlepšie je, ak si vyskúšajú vozidlá čo najširšieho záberu rôznych výrobcov. Odlišné karosérie, motorizácie, prevodovky – záujemcovia o automobil majú skutočne z čoho vyberať a čo skúšať, a to všetko na jednom mieste a bezplatne. Nič nám neurobí väčšiu radosť, ako keď im nejaký model skutočne sadne,“ konštatuje Karolína Topolová.

„Chceme aby od nás klienti odchádzali s vedomím, že si pre seba vybrali ideálne auto, ktoré im bude po všetkých stránkach vyhovovať, a že im radosť z neho po nejakej dobe  nepokazí nevhodný detail alebo dokonca závažnejšia prekážka,“ dodáva riaditeľka. Ak sa tak nakoniec predsa len stane, odporúčame, aby zákazník prišiel vozidlo vymeniť za iné. „Auto je možné vymeniť za iné do siedmych dní, bez udania dôvodu,“ uzatvára Topolová.

Zlatá karta_logo AAA Sieť autocentier jazdených vozidiel AAA AUTO pôsobí na trhu už 26 rokov. Zahŕňa viac ako 40 pobočiek v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku a v Maďarsku. Je súčasťou skupiny AURES Holdings, ktorú vlastní britsko-poľský investičný fond Abris Capital Partners, na Slovnesku prevádzkuje pobočky spoločnosť Autocentrum AAA AUTO. Za dobu svojej existencie skupina obslúžila už vyše 2 mil. zákazníkov. V roku 2017 predala 75 400 vozidiel a je tak z hľadiska počtu zobchodovaných automobilov jedným z najväčších predajcov jazdených automobilov v strednej a východnej Európe. Ponúka tiež zánovné vozidlá pod obnovenou značkou Mototechna. Verejnosť zvolila spoločnosť najlepším predajcom ojazdených automobilov v ankete Autobazár roka 2016, v roku 2017 sa stala držiteľom prestížneho ocenenia Superbrands. Značky AAA AUTO a Mototechna sú oficiálnym partnerom Slovenského futbalového zväzu.

Momentálne je online 24 odborníkov. Volajte denne 8:00 - 21:00 Zavolajte mi