Ponuka ojazdených áut nerastie, sú drahšie, staršie a viac jazdené

V niektorých regiónoch sa medziročne znížila ponuka až o viac ako šestnásť percent, najviac v Nitrianskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji

Bratislava 10. augusta 2020 – Trh ojazdených áut na Slovensku sa výrazne mení. Chýbajú mladšie autá, ponuka nerastie, z dovozu prichádzajú prakticky už len staré jazdenky a ceny na slovenskom trhu stúpajú. V júli si kupujúci mohli vyberať z celkovej ponuky 52 647 ojazdených áut, najčastejšie vo veku 9,4 roka, s nájazdom
165 000 km a cenou 6 200 eur. Niektoré kraje navyše medziročne zaznamenali výrazný pokles v ponuke, Nitriansky až o viac ako šestnásť percent, len o niečo nižší bol prepad v Banskobystrickom regióne. Stabilná ponuka sa drží už len v Trenčianskom kraji. Vyplynulo to z analýzy ponuky jazdených vozidiel na slovenskom trhu, ktorú realizovala sieť autocentier AAA AUTO. Tá kontinuálne monitoruje a analyzuje trh ojazdených automobilov v celej strednej Európe.

Júlová ponuka inzerovaných vozidiel na slovenskom trhu sa oproti predchádzajúcemu mesiacu výrazne početne nerozšírila, jazdenky sú ale omnoho drahšie. V júli si zákazníci mohli vyberať z celkovej ponuky 52 647 ojazdených áut, teda ich bolo o osem percent menej ako v júli vlani. V júli 2020 sa jazdenky predávali najčastejšie vo veku 9,4 roka,
s nájazdom 165 000 km. Cena ojazdených áut sa pohybovala najčastejšie na úrovni 6 200 eur a v porovnaní s predošlým mesiacom tak stúpla o 200 eur, medziročne dokonca o 600 eur. Ekonómovia predikujú s nástupom jesennej sezóny ďalšie zdražovanie.

"Pandémia obrátila celý automobilový trh hore nohami. Nevyrábali sa autá a predĺžili sa už aj tak dlhé čakacie doby
na nové vozidlo. Preto v ponuke chýbajú hlavne zánovné automobily, o ktoré je ešte väčší záujem. Za vyšší vek ponúkaných vozidiel môžu aj dovozy zo zahraničia, keď sa takto na slovenský trh privážajú ešte staršie a menej spoľahlivé autá ako pred pandémiou. Zmenili sa aj zákaznícke preferencie, pretože mnoho z nás uprednostňuje auto
pred rizikovým cestovaním v hromadnej doprave. Vďaka tomuto všetkému potom ponuka nemôže stačiť dopytu,"
okomentovala situáciu na trhu Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO. Na trhu začínajú dochádzať niektoré modely áut, ale aj typy karosérií. Zákazníci začali výraznejšie skupovať hlavne verzie kombi.

K výrazným zmenám v ponuke dochádza aj v jednotlivých krajoch. Napríklad v Nitrianskom kraji sa ponuka ojazdených áut znížila oproti vlaňajšiemu júlu o 16,53 %, v Banskobystrickom kraji o 13,64 % a v Žilinskom o 11,07 %. K poklesu došlo vo všetkých krajoch okrem Trenčianskeho, kde bolo v júli ponúkaných takmer 6 311 áut, čo je naopak viac ako
v júni alebo aj v minuloročnom júli. "Výhodu majú predajcovia s predajnou sieťou po celej republike, ktorí zákazníkom požadovaný automobil prevezú odkiaľkoľvek v rámci celej republiky. Vďaka tomu môžu ponúknuť aj vozidlá, ktoré v iných krajoch u súkromníkov či menších predajcov nezoženiete," poznamenala Karolína Topolová.

Pomyselný rebríček ojazdených vozidiel, ktorých je najviac na trhu, tradične vedie Škoda Octavia nasledovaná Škodou Fabia a Volkswagenom Passat. Oproti vlaňajšiemu júlu si tak polepšil VW Passat, ktorý predbehol svojho súrodenca
VW Golf a rovnako tak Škoda Superb zatienila BMW 3.

Rebríček TOP 10 najinzerovanejších jazdeniek za júl 2020

Č.