Vo februári počet dovezených jazdených áut za zahraničia medzimesačne stúpol o vyše 500 kusov

Počas februára 2024 si Slováci z cudziny individuálne doviezli 5 211 osobných automobilov, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených. Medzimesačne ide o nárast o 532 áut. Vyšší počet dovezených jazdených vozidiel bol zaregistrovaný aj v medziročnom porovnaní, keďže vo februári 2023 ich bolo dovezených 4 783. Z oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR ďalej vyplýva aj to, že najviac ich bolo importovaných v Bratislavskom kraji (953), nasledovali Nitriansky kraj (773) a Žilinský kraj (687). Na druhej strane, najmenej jazdených automobilov sa vo februári doviezlo v rámci Košického kraja (516), Banskobystrického kraja (532) a Prešovského kraja (544). Počas celého roku 2023 sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo spolu takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených.

„Vidíme, že počet individuálne dovezených áut medzimesačne, aj medziročne stúpol o stovky kusov.  Každopádne, pri kúpe jazdeného auta, obzvlášť pri vozidle z cudziny, treba postupovať s rozvahou a preveriť si čo najviac informácií o kupovanom automobile. Kúpa a dovoz auta spoza hraníc nemusia byť vždy také výhodné a bezproblémové, ako sa zdá na prvý pohľad. Medzi časté praktiky zahraničných predajcov, ktorí lákajú kupujúcich zo strednej a východnej časti Európy, patria zavádzajúce údaje o cene. Výnimkou nie je ani to, že predajcovia inzerujú neexistujúce autá, len aby kupujúcich nalákali. Na mieste im potom nezriedka odprezentujú iné vozidlá a snažia sa ho za každú cenu nahovoriť na kúpu, ale už napríklad s menšou výbavou, v horšom technickom stave a podobne. Kupujúci, aby nemeral zbytočne dlhú cestu nadarmo, možno nakoniec pod tlakom uzavrie obchod, ktorý je pre neho menej výhodný,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna

Podrobné údaje Ministerstva vnútra SR k dovozu jazdených vozidiel na Slovensko nájdete tu:

Aký je pomer jazdených a nových áut na Slovensku?

Za celý uplynulý rok bolo na Slovensku zaregistrovaných spolu 88 003 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa v Slovenskej republike ročne predá celkovo až približne 350 000 ojazdených osobných automobilov. Priemerný vek áut na Slovensku sa blíži k hranici 15 rokov.

Momentálne je online 36 odborníkov. Volajte denne 8:00 - 21:00 Zavolajte mi